Kaikki alkoi makeasta

1900-luvulla oli vielä paljon pieniä yksityisiä kioskeja, joiden valikoimiin tärkeänä osana kuului irtokarkit. Lapset ja vähän isommatkin kävivät ostamassa 5 pennillä hedelmäkarkkeja ja 10 pennillä irttareita. Perustajalla Harryllä oli kokemusta makeisten maahantuonnista jo 80-luvulta yritteliäänä nuorena miehenä, joten päätös ammattimaisemmasta makeisten maahantuonnista ei ollut vaikea.
Näin Macea Oy syntyi.

1997

Macea oli tässä kohtaa Suomen yksi suurimmista yksityisistä makeistukkureista, ja valikoimiin kuului useita satoja nimikkeitä, myös monia nykyään klassikoiksi vakiintuneita kuten Haribon erikoismakeiset, väyrysenpäät ja vaahtosienet ynnä monia muita.

Varastoja suuremmasta pienempään

Macea hankki Lahden Hollolasta 10 000 neliön teollisuuskiinteistön laajoine maa-alueineen. Kun vuokralaisten saaminen isoihin tiloihin oli vaikeaa, alettiin jo samana vuonna pilkkoa isompia hallikokonaisuuksia pienemmiksi varasto-, työ- ja pienteollisuustiloiksi. Näin sai jo samana vuonna alkunsa Pienivarasto, nykyään nimeltään Maceavarasto.

1999

2000

Huutokauppa lähtee nousuun

2000-luvun puolivälissä alettiin järjestää realisointihuutokauppoja Macea Oy:n tiloissa, joissa Macea itsekin toimi meklarina. Huutokauppojen myötä tuotevalikoima alkoi laajentua sisältäen käytettyjä raskaampia koneita, sekä uusia ja käytettyjä pienkoneita. Tästä syntyi Macean huutokauppakulttuuri.

Maceakauppa syntyy

Aiempi suppea jakeluvarasto osoittautui riittämättömäksi: tarve laajentaa oli jatkuva. Tuntui luontevalta avata varaston kylkeen vähittäiskauppa – edelleenkin toimiva – jossa pystyttiin palvelemaan asiakasta paremmin kuin puhelimessa. Siellä myös myytävät tuotteet saatiin selkeämmin esille ja asiakkaiden katsottavaksi.
Näin Maceakauppa oli syntynyt!

2005

2010

Huutokaupat.comin käynnistäessä auktorisoidun nettiportaalin, Macea Oy oli ensimmäisten meklareiden joukossa, ja hyvin nopeasti kasvoi suurimmaksi kaupalliseksi toimijaksi. Konehuutokauppa oli lopullinen sysäys konekaupan vakiintumiselle Macean toimintaan. Macea Machinery lähti nyt tosissaan rakentamaan konekaupan uutta raamia.

Autoja Japanista

Autojen tuonti Japanista alkoi ensin harrastusmielessä, kun Harry toi kotiin ensimmäisen Bentleynsä. Japanista löytyvästä erikoisautojen laajasta valikoimasta, niiden hyvästä kunnosta ja ruostevapaudesta innoittuneena syntyi idea Macea Cars -automyynnistä, joka keskittyi luksusautoihin ja tunnettuihin merkkeihin.

2014

2018

Verkkokauppa syntyy

Asiakasmäärän sekä artikkeleiden volyymin kasvaessa ns. kivijalkakauppa ei enää yksin pystynyt palvelemaan asiakkaita, joten päädyttiin luonnolliseen nykypäivän ratkaisuun eli verkkokauppaan. Nyt vihdoin tuhannet tuotteet olivat kaikkien ulottuvilla, ja asiakas pääsi tutustumaan koko valikoimaan ja hintatasoon helposti, kellosta ja asuinpaikasta riippumatta.

Nykypäivänä

Tämän uuden vuosikymmenen alussa Macea Oy on ketteräliikkeinen perheyritys, joka on pystynyt vastaamaan kysyntään hyvin nopeasti aina markkinatilanteen muuttuessa. Matka reilussa kahdessa vuosikymmenessä kulkenut irtomakeisten maahantuonnista täysmittaiseen verkkokauppaan ja raskaiden koneiden verkkomyyntiin. Tulevaisuus on selkeästi viitoitettu verkkokaupan kehittämisen suuntaan niin Maceakaupan kuin Macea Machinerynkin osalta.

Lue alta koko historiikki!

Koko historiikki

Kaikki alkoi makeasta

1900-luvulla oli vielä paljon pieniä yksityisiä kioskeja, joiden valikoimiin tärkeänä osana kuuluivat irtokarkit. Lapset ja vähän isommatkin kävivät ostamassa 5 pennillä hedelmäkarkkeja ja 10 pennillä irttareita. Perustajalla Harryllä oli kokemusta makeisten maahantuonnista jo 80-luvulta yritteliäänä nuorena miehenä, joten päätös ammattimaisemmasta makeisten maahantuonnista ei ollut vaikea. Näin Macea Oy syntyi vuonna 1997, ja nimi nykyäänkin heijastaa alkuaikojen makeaa toimialaa.

Macea oli tässä kohtaa Suomen yksi suurimmista yksityisistä makeistukkureista, ja valikoimiin kuului useita satoja nimikkeitä, myös monia nykyään klassikoiksi vakiintuneita kuten Haribon erikoismakeiset, väyrysenpäät ja vaahtosienet ynnä monia muita.

Makeisten lisäksi Harrylla oli mittava kontaktipinta Euroopassa, ja Macea alkoi tuoda maahan elintarvikkeita, taloustavaroita, koneita ja laitteita. Macealla oli laaja jälleenmyyjä- ja kauppiasverkosto, ja heitä alettiin pian palvella myös hankkimalla jakelu- ja kuljetuskalustoa: kuorma- ja pakettiautoja sekä varastointiin liittyvää konekantaa. Tämä entisestään laajensi kokemusta Keski-Euroopan konekaupan toimijoista ja loi pohjaa tulevalle suunnalle merkittävänä koneiden maahantuojana.

Varastoja suuremmasta pienempään

Macea hankki vuonna 1999 Lahden Hollolasta 10 000 neliön teollisuuskiinteistön laajoine maa-alueineen. Kun vuokralaisten saaminen isoihin tiloihin oli vaikeaa, alettiin jo samana vuonna pilkkoa isompia hallikokonaisuuksia pienemmiksi varasto-, työ- ja pienteollisuustiloiksi. Ensin luotiin n. 100 neliön kokonaisuuksia, mutta asiakkat yllättäin tiedustelivat yhä vain pienempiä tiloja. Jossain kohtaa useampi asiakas halusi jopa ennakkoon varata 5-10 neliön tilat käyttöönsä. Tästä syntyi ajatus, että tarvitaan jo olemassa olevien lisäksi myös oikeasti pieniä varastotiloja. Tätä päästiin toteuttamaan joustavasti kun tiloja muokattiin kysynnän mukaan, joten saatiin juuri sen kokoisia tiloja kun kulloinkin haluttiin. Näin sai jo samana vuonna alkunsa Pienivarasto, nykyään nimeltään Maceavarasto.

Macea on varastotilojen kehittämisessäkin hyödyntänyt kiertotaloutta. Kun Nokian Keilaniemen konttoria alettiin saneerata, Nokia oli vaatinut rakenteiden uusiokäyttöä. Macea teki ison kotimaisen rakennusliikkeen kanssa sopimuksen ja sai suuren määrän laadukkaita konttorien väliseinäelementtejä, joista rakennettiin tyylikkäitä ja siistejä pienvarastotiloja. Maceavaraston asiakkaat voivat tosiaankin säilyttää omaisuuttaan sen arvon mukaisessa siistissä ympäristössä.

Huutokauppa lähtee nousuun

Konekauppa kukoisti, ja 2000-luvun puolivälissä alettiin järjestää realisointihuutokauppoja tunnettujen meklareitten kanssa Macea Oy:n tiloissa Nuuttilantiellä, joissa Macea itsekin toimi meklarina. Huutokauppojen myötä tuotevalikoima alkoi laajentua sisältäen käytettyjä raskaampia koneita, sekä uusia ja käytettyjä pienkoneita. Hankittiin edullisia poistoeriä, ja sitä kautta saatiin monipuolisempaa myytävää realisointihuutokauppoihin, jotka silloin olivat varsin suosittuja. Tästä syntyi Macean huutokauppakulttuuri, jonka kautta kehittyi syvempää tietämystä ja näkemystä kone- ja realisointikaupasta kaikessa laajuudessaan. Se myös välitti toimeksiantona koneita, jotka oilivat jääneet asiakkaille tarpeettomaksi. Näin löytyi myyntikanava tavaralle, jolle yksittäisen omistajan oli normaalisti vaikea löytää ostajaa.

Live-huutokaupoista alkoi yhteistyö Huutokaupat.comin kanssa, joka vuonna 2010 käynnisti ensimmäisen auktorisoidun nettiportaalin. Se ilmoitti sivuillaan nettihuutokaupoista – mitä oli huudettavana ja milloin. Huutokaupat.comin aloittaessa Macea Oy oli ensimmäisten meklareiden joukossa, ja hyvin nopeasti kasvoi suurimmaksi kaupalliseksi toimijaksi.

Tässä kohtaa etsittiin realisointitaloista yhteistyökumppaneita ympäri Eurooppaa. Heiltä saatiin nopeasti hankittua erilaisia kaivinkoneita, henkilönostimia, maatalouskoneita, trukkeja ja erilaisia teollisuuden laitteita. Useimmiten juuri käytettyjä, sillä tällaisista oli Suomessa suurin kysyntä. Haettiin sellaista käytettyä konekantaa, jolla oli melko edullinen hintataso, mutta jota ei ollut Suomessa paljon tarjolla.

Huutokauppa oli siihen aikaan enemmänkin ammattilaisten ostopaikka, mutta se alkoi laajeta hiljalleen kaiken kansan tietouteen. Koska kaikki asiakkaat eivät löytäneet nettialustaa, niin aloitettiin lehti-ilmoittelu konelehdissä kuten Konepörssi ja Europörssi. Samaan aikaan alettiin ilmoitella Nettikone.comissa ja Mascus.fi-sivustolla. Jälkimmäisestä tavoiteltiin myös kansainvälisiä ostavia asiakkaita, mutta sen lisäksi sieltä avautui uusia ulkomaisia kontakteja.

Tätä kautta alkoi löytyä uusia yhteistyökumppaneita myös Kiinasta ja Japanista. Siellä oli tarjolla erittäin mielenkiintoista käytettyä tavaraa kuten minikaivinkoneita, pienoispuutarhatraktoreita sekä pienhenkilönostimia, joissa nimenomaan Japanilainen teollisuus on alansa huippua. Tämän lisäksi alettiin hankkia muita erilaisia Suomen teollisuuden tarpeisiin suunnattuja käytettyjä erikoiskoneita.

Henkilönostimissa Macea Oy on jälleen yhdenlainen uranuurtaja: Tarjottiin laajaa ja edullista valikoimaa nostimia erilaisiin käyttötarkoituksiin. Kysyntä henkilönostimille oli suuri, eikä markkinoilla ollut kovin paljon tällaista tavaraa tarjolla. Henkilönostimien monipuoliseen valikoimaan kannatti panostaa ja ne ovat pysyneet tärkeänä osana Macea Oy:n tarjontaa.

Konehuutokauppa oli se lopullinen sysäys konekaupan vakiintumiselle Macean toimintaan. Macea Machinery lähti nyt tosissaan rakentamaan perinteisen konekaupan uutta raamia. Kehittyvien suhteiden ja tuoreiden ulkomaankontaktien kautta alettiin laajentaa tuontia myös uusiin laitteisiin: kaivinkoneita, generaattoreita, auto- ja korjaamotyökoneita, halkomakoneita ja pientrukkeja ym. alkoi ilmestyä valikoimiin.

Koska koneiden ja laitteiden maahantuonnin ajatuksena oli toimittaa markkinoille käytettyä, edullista, jokamiehen kukkarolle sopivaa laitekantaa, oli Macea jo tuolloin vahvasti tukemassa vasta viimevuosina tärkeäksi teemaksi noussutta kiertotaloutta. Ammattimaisemmatkin käytetyt koneet löysivät järkevää uusiokäyttöä nyt pienempien yritysten ja harrastajien parista edullisesta hintatasosta johtuen.

Autoja Japanista

Autokauppa oli tavallaan ollut mukana Macean toiminnassa jo hyvin alusta asti. Erityisen sysäyksen se sai ensimmäisten Japanin-vierailujen aikaan, joiden ohessa tutustuttiin Japanilaiseen autokauppakulttuuriin – autot olivat hyvin pidettyjä, vähän ajettuja ja hyvässä kunnossa. Vuonna 2014 alkoi autojen tuonti Japanista ensin harrastemielessä, kun Harry toi kotiin ensimmäisen Bentleyn. Japanista löytyvästä erikoisautojen laajasta valikoimasta, niiden hyvästä kunnosta ja ruostevapaudesta innoittuneena syntyi idea Macea Cars – automyynnistä, joka keskittyi luksusautoihin ja tunnettuihin merkkeihin, kuten Mercedes-Benz, Porsche, BMW, Bentley ja Rolls Royce.

Verkkokaupan synty

Vuonna 2005 jouduttiin toteamaan, että aiempi suppea jakeluvarasto osoittautui riittämättömäksi: tarve laajentaa oli jatkuva. Lopulta päädyttiin nykyiseen varastoratkaisuun Nuuttilantiellä. Tuntui luontevalta avata varaston kylkeen vähittäiskauppa – edelleenkin toimiva – jossa pystyttiin palvelemaan asiakasta paremmin kuin puhelimessa. Siellä myös myytävät tuotteet saatiin selkeämmin esille ja asiakkaiden katsottaviksi. Näin Maceakauppa oli syntynyt!

Mutta koska palveltiin koko Suomea, se ei onnistunut laadukkaasti yhdestä liikkeestä. Sekä asiakasmäärän että artikkeleiden volyymin kasvaessa ns. kivijalkakauppa ei enää yksin pystynyt palvelemaan asiakkaita, joten päädyttiin luonnolliseen nykypäivän ratkaisuun eli verkkokauppaan. Nyt vihdoin Maceakaupan tuhannet tuotteet olivat kaikkien ulottuvilla, ja asiakas pääsi tutustumaan koko valikoimaan ja hintatasoon helposti, kellosta ja asuinpaikasta riippumatta. Ensin keskityttiin Macealle perinteisiin koneisiin ja työkaluihin, mutta tavoitteena oli laajentua koko perheen verkkokaupaksi.

Voimakkaasta kasvusta huolimatta varasto sijaitsee edelleen vastuullisesti ja turvallisesti Suomessa, asiakkaiden hankintoja ei siis lähetetä yksitellen maapallon toiselta puolelta. Lisäksi Maceakauppa tarjoaa myös ilmaisen noutomahdollisuuden, jolloin postitus tai rahti erikseen ei kuormita tai nosta hintaa, ja asiakas voi samalla tutustua muihinkin häntä kiinnostaviin tuotteisiin

Tänä päivänä

Nyt lähestytään jo nykypäivää. Tämän uuden vuosikymmenen alussa Macea Oy on ketteräliikkeinen perheyritys, joka on pystynyt vastaamaan kysyntään hyvin nopeasti aina markkinatilanteen muuttuessa. Sillä on myös merkittävä työllistävä vaikutus paikallisesti sekä välillisesti.

Matka on reilussa kahdessa vuosikymmenessä kulkenut irtomakeisten maahantuonnista täysimittaiseen verkkokauppaan ja raskaiden koneiden verkkomyyntiin. Tuleivaisuus on selkeästi viitoitettu verkkokaupan kehittämisen suuntaan niin Maceakaupan kuin Macea Machinerynkin osalta: kaivinkoneet, maatalouskoneet, kiinteistönhuolto- ja korjaamokoneet sekä henkilönostimet ovat myös heti myynnissä mm. Nettikone.comissa, Nettimarkkinoissa, Nettiautossa, Mascuksessa ja Tori.fissä.

Macea on ollut edelläkävijä ja mukana kehittämässä uudenlaista, uusiokäyttöön pohjautuvaa kulutuskulttuuria. Ympäristöystävällinen ajattelu on edellisen vuosikymmenen aikana voimistunut ja moni yritys on joutunut ottamaan sen strategiaansa, mutta kiertotalouden teemat ovat olleet Macea Oy:n toiminnan ytimessä lähes alusta asti.